VVD gld Portret edit

Houd centra vitaal en bereikbaar

Afbeelding artikel Peter 2

Houd centra vitaal en bereikbaar

Sommige gemeenten in Gelderland, waaronder Nijmegen, Culemborg en Arnhem nemen structurele maatregelen om de autobereikbaarheid van de centra aanzienlijk te beperken. Dit doen ze zonder die beperkingen voor de bezoeker met de auto op een andere manier te compenseren of te verzachten, terwijl de stadscentra toch al kampen met leegstand. Voor onze provinciale VVD fractie een reden om in actie te komen.

Bestrijden van leegstand is essentieel

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bruisende binnensteden een essentiële voorwaarde zijn voor het vestigingsklimaat voor bedrijven en een innovatieve regionale economie. Provincie en Rijk zetten om die reden met diverse instrumenten zoals Steengoed Benutten, Impulsgelden, de Regiodeals en andere subsidies juist stevig in op het voorkomen van leegstand en het verbeteren van het verblijfsklimaat voor vitale dorpskernen en bruisende binnensteden. Uit talrijke distributie planologische onderzoeken (DPO), waarbij ook koopstromen worden geanalyseerd, komt duidelijk naar voren dat, indien attractiefactoren als sfeer, aanbod en verblijfsklimaat worden ondermijnd door weerstandsfactoren als bereikbaarheid en parkeergelegenheid, dit leidt tot afname van de koopstromen, de verblijfsduur en de consumentenbestedingen.

Afhankelijkheid van bezoeker uit de regio

De voorzieningen in binnensteden als Arnhem en Nijmegen blijken volgens de periodiek uitgevoerde Koopstromenonderzoeken en de binnenstadsmonitor voor meer dan 30 tot 40% afhankelijk te zijn van bezoekers uit de regio (secundaire marktgebied) en het tertiaire verzorgingsgebied (rest van Nederland en Buitenland). Juist deze bezoekers komen hoofdzakelijk per auto om de binnensteden te bezoeken en juist de autobezoekers worden gekenmerkt door de hoogste consumentenbestedingen. Het weren van deze autobezoekers zonder aantrekkelijk alternatief te bieden, leidt tot nog meer leegstand.

Motie

Daarom heeft onze fractie tijdens de Provinciale Statenvergadering van 13 november jl. een motie ingediend waarin het college van GS wordt gevraagd om zo spoedig mogelijk met de betrokken gemeenten in gesprek te gaan en te wijzen op de ernstige gevolgen van hun beleid, waarmee onomkeerbare processen in gang worden gezet.

Maar ook roept de motie GS op om te onderzoeken, of het inzetten van provinciale subsidies en instrumenten gekoppeld kan worden aan de mate waarin gemeenten zelf zorg dragen en verantwoordelijkheid nemen voor het in stand houden van hun centrumfunctie en het behoud van het winkelbestand door een aantrekkelijk en gastvrij bereikbaarheidsprofiel.

Het kan namelijk niet zo zijn dat individuele gemeenten de leegstand aanjagen door een slechte bereikbaarheid en dat Rijk en provincie vervolgens met subsidies moeten bijspringen om de leegstand op te lossen. Dat is dweilen met de kraan open. De motie is met ruime meerderheid aangenomen.

Peter Hendriks: Woordvoerder Economie, MKB, Innovatie en Werklocaties