VVD gld Portret edit

Supermagneet in “Amsterdam Hills”, bezoek Radboud Universiteit

IMG_9649

Op maandag 18 oktober jl. werden wij als VVD-fractie door prof. Daniël Wigboldus, voorzitter College van Bestuur Radboud Universiteit en zijn team ontvangen voor een zeer dynamisch en afwisselend werkbezoek aan diverse Nijmeegse faculteiten. Na een korte introductie op de 20e verdieping van de Erasmustoren met fenomenaal uitzicht op de groene regio, ging het snel per fiets naar het indrukwekkende HFML-FELIX laboratorium. Daar is één van Europa’s sterkste magneten (45 Tesla) gekoppeld aan een laserstraal, wat dit lab uniek in de wereld maakt. Al snel begrepen we dat het Radboud met alle unieke faciliteiten ook in overdrachtelijke zin een sterke magneet is, getuige de grote aantrekkingskracht op de 25.000 aanwezige studenten uit binnen- en buitenland.

War on talent: hoe behouden we studenten voor de regio?

Eén van de bespreekpunten was de vraag, hoe we het talent dat aan het Radboud afstudeert, ook kunnen binden aan de vele mooie bedrijven en organisaties in Gelderland. Wat velen namelijk pas later beseffen, is de mooie woon- en leefomgeving. Of zoals een Amerikaanse hoogleraar het ooit verwoorde volgens Wigboldus, als hij in de VS moest uitleggen waar hij woonde in Nederland: "I’m living in Amsterdam Hills" (Nijmegen).

Succesvolle start- en scale-ups door netwerken

Bij een presentatie van Mercator Launch, waar businesscoaches worden ingezet om gemiddeld 100 studenten per jaar te ondersteunen bij een succesvolle vertaling van hun idee naar een B.V., kreeg de fractie twee prachtige innovaties voorgeschoteld. Opvallend was dat beide plannen juist geslaagd waren door het universitair onderzoek te koppelen aan de praktische vertaalslag van HBO-studenten. Voor zakelijk succes van innovaties is het dus van belang om netwerken in te zetten, zodat studenten met verschillende competenties elkaar kunnen versterken.

Belang Gelderse innovatieagenda en de 3 O’s

In het gesprek met dr. Bas Hendrikx, die vanuit de Radboud Universiteit verantwoordelijk is voor de publiek/private samenwerking (PPS) kwam duidelijk naar voren hoe belangrijk Europese fondsen, zoals EFRO en Interreg zijn voor de regionale economische ontwikkelingen. Deze fondsen vormen een belangrijke schakel om het MKB en wetenschappelijk onderzoek met elkaar te verbinden. De Provincie Gelderland speelt een sleutelrol bij het werven van deze fondsen. Dat bracht ons direct op de vraag, hoe we de relatie tussen onderwijs/onderzoek (organisaties), ondernemers en overheid (3O’s) verder kunnen versterken met één gedeelde innovatieagenda van de Gelderse kennisinstellingen: “Lifeport”. Die vraag neemt de fractie graag mee naar het Huis der Provincie.

Rode draad; onderzoek rendeert!

Na de vele voorbeelden van onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe halfgeleiders die computers tot mogelijk 800x sneller maken, een hielprik voor baby’s die miljoenen pasgeborenen gezonder kunnen maken en start ups met innovatieve concepten, was er een duidelijke rode draad te ontdekken in het bezoek. Die rode draad was de boodschap dat onderzoek rendeert. Maar tegelijkertijd is ook een lange adem nodig. Voor de ontwikkeling van de huidige Corona-vaccins is 15 jaar geleden al de basis gelegd. Iedere euro die in onderzoek wordt gestoken levert uiteindelijk 300-900% rendement op. Helaas blijft Nederland als kennisland echter substantieel achter bij koplopers als Duitsland en de VS.

Heel veel dank aan Elianne Keulemans voor de voortreffelijke organisatie en aan alle andere mensen in het team van prof. Wigboldus voor hun geweldige inhoudelijke bijdrage aan dit zeer inspirerende, afwisselende en indrukwekkende werkbezoek dat zeker nog een vervolg gaat krijgen.

Peter Hendriks, woordvoerder economie
peter.hendriks@psgelderland.nl