VVD gld Portret edit

Monica Praat
Kandidaat #10 - Waterschap Rivierenland

Even voorstellen: Monica Praat (1967)

Ze zwierf voor haar werk de hele wereld over en woonde langere tijd in Hong Kong en Zuid-Duitsland. Monica’s kijk op Nederland werd door de jaren die zij in het buitenland verbleef verruimd. Doordat er letterlijk meer afstand was, kon ze zaken beter relativeren. Ze constateerde dat de wereld groter is dan alleen Nederland en nu ze in Druten woont herkent ze dit wederom maar dan op kleinere schaal. Ze wil ervoor zorgen dat Druten zich meer openstelt en over haar (gemeente)grenzen heen durft te kijken. Meer contacten met de regio, de provincie en Den Haag om Drutense problemen aan te kaarten en op te lossen.  

Van miljoenenstad Hong Kong naar Druten. Wat valt je dan op? 

De gezelligheid en het ‘ons-kent-ons’. Ik vind het centrum van Druten heel sfeervol en word er altijd vrolijk van als ik een klein rondje door de winkelstraat maak. Het centrum heeft een idyllisch karakter waarbij alles in het verlengde van elkaar ligt. Je koopt er een nieuwe tv, nieuwe kleding, doet tussendoor ergens een drankje en gaat met een nieuwe voorraad dierenvoeding weer huiswaarts. Ondertussen geniet je van de omgeving, met mooie huizen en beklinkerde straten. 

Wat betekent liberalisme voor jou?

Leven en laten leven en vooral stoppen met alle betutteling. Als overheid is het je taak om ervoor te zorgen dat de basis op orde is. Welke weg je vervolgens in je leven bewandelt en hoe je dat doet, is helemaal aan jezelf incl. vallen en opstaan. En soms helpt de overheid als je heel erg hard gevallen bent, maar uiteindelijk moet je weer op je eigen benen kunnen staan. Dat vind ik belangrijk. Liberalisme betekent voor mij dat je iedereen vrij laat in zijn of haar eigen koers door het leven. Dat betekent dus ook dat wij als lokale VVD fractie in Druten onze eigen afwegingen maken. Je kiest een richting waarvan jij denkt dat deze het beste past bij de normen van vrijheid en gelijkwaardigheid. Als liberaal realiseer je je ook dat jouw waarheid en koers niet per se de goedkeuring krijgt van anderen. Daar heb je oog voor en je probeert zaken helder uit te leggen. Ook al hebben mensen niet op je gestemd, als volksvertegenwoordiger vertegenwoordig je wel iedereen. 

Drukke baan. Nu ook nog politiek betrokken. Wat doe je om te ontspannen? 

We gaan veel uit eten en gaan zo vaak mogelijk naar de film. Het liefst zou ik ook graag meer tijd hebben om naar het theater te gaan, maar we kunnen met onze werkzaamheden moeilijk zaken vooruitplannen. Spontaan een avondje naar de bioscoop gaan is dan makkelijker. In het theater kan ik mezelf helemaal verliezen in een verhaal. Ik vergeet dan even alles om me heen. Telefoon uit, geen afleiding en volledig geconcentreerd zijn op hetgeen er op het toneel gebeurt. Ik vind het razendknap wat mensen kunnen maken. Kostuums, decors, toneelspel. Het bewonderen van talent is magisch. 

Friet of patat?

#teampatat MET. Friet is raar. Je zegt toch ook patatje oorlog, patatje speciaal, zak patat. Patat is gewoon logisch.