VVD gld Portret edit

Verzoek Alliander tot versterking kapitaalstructuur

Alliander

Als een tekstschrijver voor ‘Even tot hier, van Jeroen Woe en Niels van der Laan’ een eenvoudige tekst over een best ingewikkeld onderwerp…., want waar ging het besluit 'versterking kapitaalstructuur' in de Statenvergadering van 10 november jl. eigenlijk over? VVD-Statenlid en woordvoerder Financiën Koos de Looff doet een poging.
Het besluit ging over het verstrekken van een (achtergestelde, converteerbare) lening van rond de 300 miljoen euro aan Alliander. Alliander is het netwerkbedrijf dat na de verkoop van het stroom en gasleverbedrijf NUON in eigendom is gebleven bij een groep gemeenten en provincies. Gelderland heeft ongeveer 45% van de aandelen in haar bezit.

Het netwerkbedrijf moet zorgen dat in de komende jaren de kabels in de grond de juiste capaciteit aankunnen, die past bij de groeiende vraag (en het aanbod) van elektriciteit. Daarnaast moet het net van een betrouwbare kwaliteit blijven. Om dit te bereiken moet er flink veel extra geïnvesteerd worden. Als je wil investeren heb je geld nodig wat je bij de bank en bij investeerders kan lenen. De hoogte van de rente op die leningen wordt berekend aan de hand van wat je met de investering gaat verdienen, maar ook op basis van de verhouding tussen eigen geld en dat geld wat je gaat lenen.

Als nu de eigenaren van Alliander aan hen rond 600 miljoen lenen, kan Alliander het benodigde kapitaal tegen een lage(re) rente lenen op de kapitaalmarkt. Dit is voor de provincies en gemeenten weer van belang, omdat als Alliander een hogere rente moet betalen aan de bank, er minder tot niets overblijft van het dividend dat we nu jaarlijks krijgen. Dit dividend is de derde geldstroom van de provincie Gelderland, naast de algemene uitkering en de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. En deze dividendinkomsten geven we graag jaarlijks weer uit om Gelderland een betere, mooiere en sterkere provincie te maken!, aldus woordvoerder De Looff.   

.-.-.-.-.-.-.-.

Mocht het u nog niet helemaal duidelijk zijn, neem dan gerust contact op met Koos de Looff via koos.delooff@psgelderland.nl

Publicatiedatum: 11 november 2021