WhatsApp Image 2023-02-06 at 23.16.40

Breng die mooie innovaties meer onder de aandacht

WhatsApp Image 2023-02-06 at 23.16.40

ARNHEM - "Arnhem moet al die mooie innovaties op energiegebied meer onder de aandacht van Den Haag brengen", was de conclusie van het werkbezoek van Silvio Erkens, lid 2e Kamer tijdens het werkbezoek van hem met VVD Gelderland aan Connectr - Energy innovation op het Industriepark Kleefse Waard.

In korte tijd veel gerealiseerd

Erkens kreeg een rondleiding en ging in gesprek met stakeholders uit de regio en met ondernemers uit de energiesector. “Kijk naar wat hier in korte tijd door ondernemers, onderwijs en overheid is gerealiseerd”, zei Helga Witjes, gedeputeerde Economie en Mobiliteit bij de provincie Gelderland. Erkens was zichtbaar onder de indruk van alle kennis en de vele wereldspelers op het gebied van energie, zoals E-laad dat internationaal de standaard heeft neergezet voor laadpalen en die test in het eigen fieldlab.

Economische kansen

Maar ook Nedstack, dat de grootste fabriek voor waterstof brandstofcellen op het IPKW bouwt voor de industrie, scheepvaart en machines op bouwplaatsen. En Elestor met zijn grote bromide accu’s, waar geen schaarse grondstoffen voor nodig zijn en die het mogel maken om met een eiland in de eigen energiebehoefte te voorzien. Een greep uit de negentig bedrijven, waar zo’n 2.100 professionals werken aan de toekomstige energievoorziening. “Deze innovaties bieden niet alleen economische kansen, maar zijn ook hard nodig voor het oplossen van onze maatschappelijke vraagstukken, zoals de energie transitie”, opperde Statenlid Peter Hendriks.

Veel kennis aanwezig

De ondernemers wisten Erkens te overtuigen van het feit dat de kennis op het gebied van decentrale netwerken in Arnhem beschikbaar is en dat die netwerken de oplossing vormen voor de grote uitdagingen, waar de energie infrastructuur voor staat. Enthousiast vertrok Erkens naar Den Haag, nadat hij de belofte had gedaan om met de lijst van aandachtspunten aan de slag te gaan.

Publicatiedatum: 6 februari 2023