VVD gld Portret edit

VVD wil einde aan wietknippende pubers

3

Er moet een einde komen aan scholieren die bijverdienen met het knippen van toppen van wiet en dat scheikundestudenten geronseld worden om te helpen bij het opzetten van drugslabs. VVD Gelderland vindt dat de provincie een sterkere rol op het gebied van veiligheid moet pakken. Kandidaat-Statenlid Frederik Peters is stellig: “Er gebeurt van alles onder de radar en daar mogen we niet van wegkijken. Drugslabs en -handel houdt niet op bij een gemeentegrens en grondeigenaren krijgen de rekening gepresenteerd als er drugsafval op hun grond gedumpt wordt. Ik wil dat dat stopt.”

De VVD heeft het onderwerp al eerder in Gelderland op de agenda gezet. In 2018 werd 1 miljoen euro vrijgemaakt om de provincie slagkracht te geven op gebied van veiligheid. Dat is pas het begin als het aan Peters ligt: “Ik wil dat de provincie criminele netwerken in kaart gaat brengen, zodat er effectief opgetreden kan worden. De criminaliteit die eerder in Brabant zat

6

, zie je steeds meer in ons mooie Rivierengebied. In het Land van Maas en Waal rijzen de dumpingen van drugsafval de pan uit. Slecht voor het milieu, maar ook echt heel gevaarlijk voor mensen. Je moet er niet aan denken dat je kinderen ermee in aanraking komen tijdens het buitenspelen. Ook de illegale wietteelt moet aan banden gelegd worden. Er zijn in Gelderland serieus scholieren die het knippen van wietplanten als bijbaantje hebben, dat moeten we niet willen. Sterker nog, dat moeten we kei hard aanpakken!” De VVD ergert zich eraan dat overheden niet goed genoeg samenwerken om een vuist te maken tegen criminaliteit. Er wordt volgens Peters te veel gepraat, maar te weinig actie ondernomen.


Om Gelderland veiliger te maken wil de VVD dat de provincie zorgt voor meer toezicht buiten de stads- en dorpskernen. Met meer handhavingscapaciteit kunnen meer criminelen op heterdaad betrapt worden. Ook moet er een compensatieregeling komen voor grondeigenaren die getroffen worden door drugsafval, “zo zijn zij niet de dupe van een kissebissende overheid” besluit Peters, “overheden moeten samenwerken om Gelderland veiliger te maken, de provincie kan die samenwerking goed vormgeven.”