VVD gld Portret edit

Peter Hendriks
Statenlid

Woordvoerderschappen:

  • Economie
  • Onderwijs & Arbeidsmarkt
  • Innovatie
  • MKB

 

 

Meer informatie

Waarom ben je de politiek in gegaan?

Op de middelbare school zei mijn leraar economie: “Je kunt je wel niet met de politiek willen bemoeien, maar de politiek bemoeit zich wel met jou!” Beter kan ik het niet samenvatten. De Provincie is een belangrijke en interessante bestuurslaag. Om daar een bijdrage aan te mogen leveren, zie ik als een uitgelezen kans om mij maatschappelijk in te zetten. Wat is er mooi aan jouw woonplaats en de provincie? Met de uiterwaarden van de IJssel in de voortuin en de Posbank in de achtertuin heb je in Velp de mooiste natuur van Nederland om de hoek. Binnen een mum van tijd ben je met de fiets in de bruisende binnenstad van Arnhem. Als je kijkt naar de hoeveelheid natuurgebieden en alle prachtige landgoederen en kastelen, is Gelderland objectief gezien ook de mooiste provincie van Nederland. Ik werk in Nijmegen en vind de bourgondische levensstijl daar geweldig. Maar ook in de Achterhoek, die ik jarenlang als werkgebied heb verkend, voel ik me thuis bij de heerlijk nuchtere volksaard.

Waar ga jij je straks voor inzetten?

In de afgelopen vier jaar heb ik me ingezet voor innovatie en het MKB. Recent hebben we een Winterfonds voor MKB-bedrijven met te hoge energielasten gerealiseerd. In coronatijd hebben we veel hulp geboden, zowel aan individuele bedrijven en instellingen, als voor ondernemerscollectieven in stads- en dorpskernen. Want bruisende binnensteden en leefbare dorpskernen dragen bij aan het vestigingsklimaat en brede welvaart. Overigens geldt dat ook voor de maakindustrie in de Achterhoek en onze logistieke hotspots in het Rivierengebied en de Liemers.

Bovendien hebben we de innovaties nodig van alle prachtige Gelderse bedrijven om onze maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. In de afgelopen jaren hebben we daarom het onderzoeksinstituut One Planet gerealiseerd in Wageningen, een samenwerkingsverband van de WUR, RU en Imec in Leuven dat bruist van innovaties voor de zorg en landbouw. Daarnaast hebben we Connectr op het IPKW in Arnhem mogelijk gemaakt, waar onvoorstelbare internationale ontwikkelingen op het gebied van waterstof en elektrificatie plaats vinden. In Nijmegen ondersteunden we de verduurzaming van de grootste binnenhaven van Nederland en de uitbreiding van de Novio Tech Campus en in Apeldoorn kwam het belangwekkende Centrum voor Digitalisering en Veiligheid tot stand.

Hier worden met innovaties de antwoorden op onze maatschappelijke uitdagingen met betrekking tot de energietransitie, de zorg, gezonde voeding en veiligheid ontwikkeld. Graag geef ik daar een vervolg aan, want de basis voor onze brede welvaart ligt in een krachtige regionale economie.