VVD gld Portret edit

VVD Gelderland wil Openbaar Vervoer zonder uitstoot

Bereikbaarheid 9

Het Openbaar Vervoer zonder uitstoot op slimme wegen. Dat is de toekomst als het aan VVD Gelderland ligt.

De VVD heeft in de provinciale staten voorgesteld om 5 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor emissieloos vervoer in de provincie. Zo moeten de trolleybussen in regio Arnhem-Ede-Wageningen emissie- en draadloos worden en stelt de partij voor om treinen, bijvoorbeeld op de valleilijn, op waterstof te laten rijden. In totaal is nu 10 miljoen euro beschikbaar in het fonds dat het openbaar vervoer moet verduurzamen.

“De VVD zet vol in op smart mobility”, zegt kandidaat voor de Gelderse staten Mark Smits. “Op sommige plaatsen is het noodzakelijk om te investeren in asfalt, puur omdat de wegcapaciteit niet volstaat, maar we moeten ook verder kijken naar slimme oplossingen.” De smart mobility oplossingen waar VVD Gelderland aan denkt zijn onder andere slimme stoplichten voor provinciale wegen, het gebruik van sensoren waardoor ingespeeld kan worden op verkeersdrukte op verschillende punten tegelijk en groene golven waarbij aangegeven wordt met welke snelheid je over langere afstand door groen kunt rijden.

Deze smart mobility oplossingen zijn al op verschillende plekken succesvol getest, maar nog niet grootschalig uitgerold. Zo werken Nijmegen, Apeldoorn en Zutphen al met de slimme stoplichten. VVD Gelderland vindt dat het klaar is voor een volgende stap: grootschalige uitrol en doorontwikkeling van deze mooie innovaties. Smits: “We kunnen veel meer dan we nu doen. Daar moeten we gebruik van maken! Als het regent moeten fietsers makkelijker door kunnen rijden en in de spits willen we autoverkeer voorrang geven, zodat er minder files ontstaan. Technologie en bereikbaarheid gaan voor VVD Gelderland hand in hand en daarom is dit fonds zo belangrijk. Innovatieve bedrijven krijgen de kans om de bereikbaarheid in heel Gelderland te verbeteren. De perfecte samenwerking tussen provincie en bedrijven”.

Publicatiedatum: 14 maart 2019