architecture-1541086_1280

VVD bezorgd over daling vergunningverlening nieuwbouw

architecture-1541086_1280

Onlangs heeft de VVD Statenfractie bericht ontvangen dat de Gemeente Zaltbommel een jaar lang geen aanvragen in behandeling neemt met betrekking tot het wijzigen van bestemmingsplannen. Als reden geeft de Gemeente aan de invoering van de nieuwe Omgevingswet per januari 2024.

Statenlid Inge Klein Gunnewiek zegt hierover: "Dit baart onze fractie zorgen. Bijna wekelijks moeten we lezen dat woningbouwplannen achterblijven of niet van de grond komen. Dan is het de hoge rente, dan zijn het de hoge materiaalkosten, gebrek aan personeel of de vertraging die optreedt door weerstand uit de omgeving en ellenlange bezwaarprocedures. Of een combinatie daarvan".

Daling afgegeven vergunningen

Afgelopen week vernam Inge ook het bericht dat het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen in Nederland wederom is gedaald.

"Dat een gemeente Zaltbommel vervolgens aangeeft geen aanvragen meer te behandelen een jaar lang vanwege invoering van de Omgevingswet, klinkt voor mij zeer zorgwekkend", aldus Inge. "Ik zit met steeds meer vragen. Zoals; zijn er meer gemeenten in Gelderland die overwegen een stop in te voeren op het behandelen van aanvragen? Wat betekent dit voor de realisatie van de broodnodige nieuwbouwwoningen in Gelderland"?

Schriftelijke vragen

"Omdat ik graag een beeld wil vormen in hoeverre gemeenten in Gelderland klaar zijn voor de invoering van de Omgevingswet en/of het aantal vergunningen voor nieuw te bouwen woningen in Gelderland ook daalt. Heb ik schriftelijke vragen opgesteld".

"Ik vind het belangrijk om te weten wat de provincie (nog meer) kan doen om gemeenten te ondersteunen bij de invoering van de Omgevingswet of het afgeven van vergunningen voor nieuwbouwwoningen". Aldus Inge. 

Lees hieronder de schriftelijke vragen.

Publicatiedatum: 21 augustus 2023