VVD gld Portret edit

Jan Markink benoemd tot Ridder

IMG_7576

"Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau". Met deze woorden werd Jan Markink verrast aan het einde van de speech die de Commissaris van de Koning, John Berends uitsprak op 28 juni jl. ter gelegenheid van het afscheid van Jan als Gedeputeerde. Vanuit diverse gremia en organisaties zijn bijzondere brieven (onderstaand de brief vanuit de VVD) opgesteld om de aanvraag voor deze Koninklijke Onderscheiding te ondersteunen. Het was hartvervarmend om te zien dat veel initatiefnemers zelf getuige waren van het opspelden van het versiersel bij de compleet overdonderde Jan.

Indrukwekkende carrière
Al 50 jaar lid van de VVD, 37 jaar politiek actief, 28 jaar in de provinciale politiek waarvan 16 jaar als Statenlid en 12 jaar als Gedeputeerde. Met deze indrukwekkende getallen als basis, werd teruggekeken op de carrière van Jan in Gelderland en daarvoor in de gemeente Borculo, later Berkelland. Van links tot rechts is men het erover eens, met Jan kun je goed zakendoen. Wars van poespas, een grote dossierkennis, recht door zee en een hoge gunfactor. Door zijn toedoen zijn er veel zaken tot stand gekomen. Uiteraard in samenwerking met vele anderen want zoals Jan aangaf; je doet het nooit alleen.

Mr. Gelderland
"Ik ben gewoon Jan en lid van een volkspartij" was een van zijn gevleugelde uitspraken. Maar anderszijds werd Jan vaak omschreven als Mister Gelderland; de strenge bewaker van de schatkist, de mede-initiator van veel grote en kleine sportevenementen en de man die op bezoek ging bij vele gemeenten in het kader van Sterk Bestuur. Daarnaast verving hij vele malen onze oud-Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje die ons helaas is ontvallen. Tegen de leden van de Provinciale Staten zei Jan altijd "ik ben als was in uw handen" en daarmee gaf hij ook aan ieders rol in de politieke arena te respecteren. 

Op de schouders van de VVD
Op de schouders van de VVD kon Jan tot grote hoogte komen... En dat heeft hij zich altijd gerealiseerd. Dankbaar voor elke kans die hij kreeg, zaken nooit voor lief nemend, zelf nog meer tijd en aandacht investeren en heel belangrijk; teruggeven aan de partij. Jan is in de VVD bekend van het Torentje tot in verste uithoeken van het land.

De persoon
Zonder eigen belang, vol energie gaan voor het grotere belang van de maatschappij, Gelderland, de Achterhoek of de VVD en dat al vele jaren lang. Het liefst op de achtergrond als een onzichtbaar oliemannetje lijntjes aan elkaar knopen en kleine en grote zaken tot stand brengen. Dat is de andere Jan die ook een heel actieve rol speelt naast de bestuurder Jan die uiteraard volop zichtbaar moet zijn.

De mooiste provincie van Nederland
Na de vele loftuitingen, bedankte Jan iedereen met wie hij heeft mogen werken voor alle mooie jaren. Jan is énorm trots op Gelderland en wat hij met alle mensen om hem heen, voor de provincie heeft kunnen bereiken. De term 'de mooiste provincie van Nederland' is door hemzelf in het leven geroepen en inmiddels een volledig eigen leven gaan leiden. Een prachtige erfenis om na te laten.

Jan BEDANKT! We gaan je missen!

Nb: Op vrijdag 8 september a.s. aan het einde van de middag, is Jan aanwezig bij de Algemene Ledenvergadering met aansluitend een BBQ van VVD Gelderland. De uitnodiging met de details volgt via de nieuwsbrief van het bestuur. 

Publicatiedatum: 1 juli 2023