jeanne pruijn 2

Interview Jeanne Pruijn

jeanne pruijn 2

Jeanne Pruijn is onze nummer 3 op de lijst voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. Reden genoeg om haar in een interview beter te leren kennen. We legden haar daarom enkele vragen voor. Lees hieronder het interview! 

Kun je iets meer over jezelf vertellen?

Mijn naam is Jeanne Pruijn, ik ben 29 jaar en ik woon in Nijmegen samen met mijn man. Ik ben afgestudeerd in het staats – en bestuursrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In mijn dagelijkse werk ben ik dan ook projectleider en juridisch adviseur bij Arcadis Nederland. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten, ook wanneer het koud is! Ik kan heel erg genieten van de winter, zoals schaatsen op natuurijs. Onze huwelijksreis ging naar Fins Lapland, dat was echt waanzinnig. Maar ook in de zomer zit ik graag in onze tuin of ben ik buiten aan het trainen voor de Vierdaagse. Ik hoop die deze zomer voor de derde keer uit te lopen! 

Waarom heb je besloten om je verkiesbaar te stellen voor de Provinciale Staten?

Gelderland is de provincie waar ik geboren en getogen ben – maar ook waar ik heb mogen studeren. Het voelt voor mij dan ook als een logische stap om me in te gaan zetten voor de provincie die ik zo goed ken.  Met mijn afstudeerrichting en met mijn ervaringen in mijn werk, weet ik als geen ander hoe (ruimtelijke) projecten politiek gevoelig kunnen liggen en dat problemen niet ophouden bij de gemeentegrens. Stikstof, de energietransitie, woningbouw, mobiliteit: allemaal thema’s die ook bij de provincie thuishoren, maar dan in groter verband. 

Jij bent een jong gezicht op de lijst van de VVD. De gemiddelde leeftijd bij de Provinciale Staten ligt aanzienlijk hoger. Wat vind je hiervan?

Ik ben de politiek in gegaan omdat ik van mening ben dat als je iets wil veranderen, je ook mee moet doen. Veel jongeren zijn wel maatschappelijk betrokken, maar verbinden zich liever niet aan een politieke partij. Ik vind dat jammer. Bovendien is het voor veel jongeren lastig om zicht te krijgen op wat de politiek nu precies doet. Zeker als het gaat om de Provinciale Staten. Er is immers weinig rechtstreeks contact tussen de provincie en inwoners. Daarnaast heeft de provincie last van een wat stoffig imago. Dat moet wat mij betreft anders. Ik vind het belangrijk om jonge mensen te vertellen over het belangrijke werk van de Provinciale Staten en hen te betrekken bij de politiek. Ik denk dat ik die boodschap goed kan overbrengen.

Waarom moeten ook de jongeren komen stemmen?

Jongeren maken over het algemeen minder vaak de gang naar de stembus. Dat is ontzettend zonde, zeker gelet op alle belangrijke onderwerpen die bij de provincie horen. Het vinden van een betaalbaar huis, de energietransitie: thema’s die juist voor jongeren belangrijk zijn. De provincie speelt hier een grote rol in en daarom is het belangrijk dat ook jongeren zich hierover uitspreken tijdens de verkiezingen!

Wat vind je het mooist aan Gelderland? 

Gelderland heeft enorm veel variatie. Je bent zo in de natuur, maar ook gauw weer in de stad. Dat trekt mij heel erg aan. Maar Nijmegen heeft een speciale plek in mijn hart.  Ik ben voor mijn studie in Nijmegen komen wonen en nooit meer vertrokken. Het is een prachtige stad, met veel gezellige restaurantjes en terrassen. Na 10 jaar ontdekken mijn man en ik nog steeds nieuwe plekken, dus voorlopig zijn we daar zeker nog niet weg! 

Voor welk onderwerp wil jij je de komende periode hard maken?

Ik gun iedereen wat ik zelf ook heb. Een koopwoning, een goede baan en een bijbehorende auto. Maar ik realiseer mij ook heel goed dat dit niet allemaal vanzelfsprekend is. Daarom moet er sneller en meer gebouwd worden, en dan met name goedkope koopwoningen. Daarnaast moet er ook gekeken worden hoe we schoon, veilig en snel van A naar B kunnen. Ik vind het als liberaal belangrijk dat je zelf beslist of je de auto, de fiets of met het OV gaat. Het past bij de VVD om de spreekwoordelijke schouders onder deze uitdagingen te zetten en het initiatief te nemen tot een oplossing. 

Volg Jeanne op Twitter

 

 

Publicatiedatum: 9 maart 2023